برای این کار کورههای فرآیند خشک، مجهز به پیشگرمکنهای آویزی هستند که این پیشگرمکنها اجازه مبادله حرارتی کارایی را بین گازهای داغ و مخلوط مواد خام میدهند.
از آنجا که خواص سیمان پرتلند به ترکیب اجزای آن وابسته است، نتیجهگیری از تجزیه اکسیدهای سیمان مشکل است. در صنعت سیمان معمول است ترکیبات سیمان پرتلند را از روی نتایج تجزیه اسیدها، با استفاده از معادلاتی که در ابتدا توسط بوگ تهیه شده است، محاسبه کنند.
در تکنولوژی بتن، پدیده کسب مقاومت با زمان، سختشدگی نامیده میشود
سیمان، طی شش مرحله اصلی شامل استخراج مواد خام از معادن، آسیاب کردن (به همراه توزین و مخلوط کردن)، اعمال حرارت اولیه، حرارت دادن در کوره، خنک سازی (به همراه آسیاب نهایی) و بسته بندی (به همراه انتقال به انبار) ساخته میشود. در ادامه، تمام مراحل اصلی ساخت سیمان را توضیح میدهیم.
با استفاده صحیح از سیمان و رعایت نکات ایمنی میتوان از آن برای ساخت سازههای باکیفیت و بادوام استفاده کرد.
سیمان، یکی از مهمترین مصالح ساختمانی ساخته دست بشر است که به منظور اتصال اجزا مختلف یک سازه نظیر سنگ، آجر، کاشی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، سیمان یکی از ترکیبات اصلی بتن در ساخت سازههای مختلفی مانند پل، سد، ساختمانهای مسکونی، ساختمانهای تجاری و دیگر سازههای بتنی است.
مشخص شده است آلومیناتها با سرعت بسیار زیادتری نسبت به سیلیکاتها هیدراته میشوند. در واقع، سفتشدگی (از دست دادن روانی) و گیرش (جامد شدن) که از مشخصههای خمیر سیمان پرتلند هستند، به طور عمدهای به وسیله واکنشهای هیدراتاسیون تعیین میشوند.
این آرایش، حفرههای ساختاری بزرگی را بر جای میگذارد که باعث انرژی شبکهای بلوری زیاد و واکنشزایی میگردد.
استفاده از سنگدانههای درشت (بزرگتر یا مساوی ۱۵ سانتیمتر) نیز به کاهش مقدار سیمان مورد نیاز و در نتیجه حرارت ایجاد شده کمک مینماید. از آنجا که آب مورد نیاز کاهش یافته، لذا برای نسبت آب به سیمان ثابت، مقدار سیمان کم میشود.
یونهای سولفات از طریق تجزیه گچ به محلول کمک کرده، تأثیر دیرگیر کنندهای روی آلومیناتها داشته، ولی تأثیر زودگیر کنندهای روی هیدراتاسیون سیلیکاتها بر جای میگذارد. بنابراین بسته به ترکیب سیمان، مقداری گچ برای عملکرد بهینه سیمان مشخص میشود.
دانستن مقدار حرارت آزاد شده نیز مهم است، زیرا حرارت در بعضی مواقع کمککننده کار و در بعضی مواقع مانع کار است. دانستن سرعت واکنش نیز حائز اهمیت است، زیرا زمان گیرش و زمان سختشدگی را تعیین میکند. واکنش اولیه باید به حد کافی کند باشد تا بتن را برای ریخته شدن در محل توانا سازد. از سوی دیگر سختشدگی سریع، بعد از آنکه بتن جا داده شد، مطلوب است.»
در قرون وسطی، استفاده از مواد شبیه سیمان به دلیل کاهش فناوری و دانش فنی، کاهش یافت. اما در دوره رنسانس دوباره استفاده از این مواد در ساخت و ساز رواج پیدا کرد.
این مراجعه به منبع مواد از اهمیت بالایی برخوردارند زیرا کیفیت نهایی سیمان به ترکیب و خلوص این مواد وابسته است.
فرآیندهای بالا را میتوان بر اساس تغییر دمای درون کوره به چهار بخش تقسیم کرد: